Neskalbkite su milteliais labai karštame vandenyje

Neskalbkite su milteliais labai karštame vandenyje

  Atrodytų, logiška: kuo karštesniame vandenyje skalbiama, tuo geresnis rezultatas. Tačiau mokslininkai žino jau seniai: jeigu naudojate šiuolaikinius skalbimo miltelius, aukštesnė nei 50 laipsnių temperatūra jų poveikį silpnina.

 

 Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro (GMC) vadovas, profesorius Eugenijus Butkus sako, kad centras atlieka ne vienus užsakomuosius tyrimus verslui, dalis jų – ir Lietuvos įmonėms, pavyzdžiui, bendrovėms „Amilina“, „Baltymas“, „Ringuva“ ir kitoms.
Pavyzdžiui, su bendrove „Ringuva“ dirbta siekiant padidinti skelbiamųjų medžiagų efektyvumą. Skalbimo priemonėse yra įvairūs fermentai, svarbu, kad jie veiktų tam tikru režimu, nes fermentai yra baltymo molekulės, kurios destruktuojasi aukštesnėje temperatūroje, tad mokslininkai didina jų termostabilumą, efektyvumą ir, pavyzdžiui, visiems svarbu žinoti, kad nereikia kelti temperatūros aukščiau 50 laipsnių, prasmės nėra.
Pasak jo, galbūt anksčiau, kai nebuvo pakankamai technologinių sprendimų, efektyviausias būdas buvo virinti. „Šiuolaikiniai milteliai nėra tie, kurie buvo senovėje, kad reikia kaitinti ir virinti. Atsimenate gal, kaip katiluose virdavo skalbiniai, muile, 100 laipsnių temperatūroje“. Dabar to nereikia, fermentai tą padaro: jie suardo riebalus, kitas dėmes ir jiems optimali temperatūra yra iki 50 laipsnių. Kai reguliuojate temperatūros rankenėlę, žinokite. Vilniaus universiteto GMC mokslininkai dirbdami su skalbimo fermentais aiškinosi, kaip užtikrinti, kad jie veiktų aukštesnėje temperatūroje, iki 50 laipsnių. Paklaustas, ar tiki virinimo nauda, E. Butkus patikino, kad tai veikia tam tikromis sąlygomis. „Virinimo nauda yra, jeigu jūs neturite šiuolaikinių skalbimo priemonių, tada virinkite, niekur nesidėsite. Virinimas sunaikina bakterijas“. - kalbėjo jis.

Informacija parengta pagal: Skaitykite daugiau: http://www.delfi.lt/mokslas/mokslas/zino-jau-seniai-neskalbkite-su-milteliais-labai-karstame-vandenyje.d?id=73705256